Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

REGIONALNI SASTANAK ZELENIH POSLANIČKIH GRUPA ZAPADNOG BALKANA ODRŽAN U BEOGRADU

Dana 31. oktobra 2023. godine, u Beogradu je održan Regionalni sastanak zelenih poslaničkih grupa Zapadnog Balkana. Ovaj sastanak okupio je raznoliku grupu učesnika iz cijelog Zapadnog Balkana, te pokazao posvećenost različitih zainteresovanih strana, uključujući članove ZPG-a (Zelenih poslaničkih grupa) širom Zapadnog Balkana, članove osoblja iz parlamenata Zapadnog Balkana, predstavnike Škola političkih studija i posvećeni tim iz ORF-ETC.

Regionalni sastanak je organizovan u dvije posebne sekcije, svaka sa posebnim fokusom i ciljem.

Prva sekcija: Posjeta Transportne zajednice (Transport Community) Prva polovina sastanka bila je posvećena posjeti Transportnoj zajednici, gdje su učesnici imali priliku da se sretnu sa Matejem Zakonjšekom, direktorom Stalnog sekretarijata Transportne zajednice. Gospodin Zakonjšek je istakao značaj saradnje svih zainteresovanih strana za postizanje potpune integracije transportnih tržišta Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom. On je elaborirao rad Transportne zajednice i njenu ključnu ulogu na Zapadnom Balkanu, ističući potrebu povećanja napora u sljedećim oblastima:

  1. Obnova i nadogradnja luka: Isticanje potrebe za modernizacijom i unapređenjem luka širom zemalja Zapadnog Balkana.
  2. Poboljšanja na željeznici: Naglašavanje važnosti poboljšanja i proširenja željezničkih mreža kako bi se poboljšala povezanost.
  3. Poboljšanja graničnih prelaza: Razmatranje značaja optimizacije procedura prelaska granice.
  4. Implementacija standarda: Naglašavanje usvajanja standardizovanih praksi radi usklađivanja sa standardima EU širom zemalja Zapadnog Balkana.

Gospodin Zakonjšek je svoje uvodno izlaganje zaključio direktnim obraćanjem učesnicima, rekavši: „Vi ste jedni od ključnih ljudi koji će pomoći da se građanima ostvari konkretna korist. Potrebna nam je vaša podrška, jer samo zajedno možemo ostvariti određene projekte“. On je istakao jedinstveni fokus na proširenje (Enlargement) i istakao da „proširenje nikada nije bilo više na dnevnom redu kao što je sada“.

Nakon zanimljivog obraćanja g. Zakonjšeka, Jasna Sekulović, menadžerka komponenti programa ORF-ETC, preuzela je riječ da pruži dalji kontekst sastanku. Gospođa Sekulović je ukratko predstavila ORF-ETC (Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – energija, transport i zaštita klime), ističući izuzetna dostignuća prethodne ORF-ETC faze. Ona je nastavila sa predstavljanjem projekta koji je u toku „Razvoj kapaciteta neformalnih zelenih poslaničkih grupa iz Jugoistočne Evrope za energetske i transportne ciljeve usklađene sa EU” i ukratko se dotakla uzbudljivih ZPG projektnih aktivnosti i regionalnih inicijativa. Takodje, gospođa Sekulović je izrazila toplu dobrodošlicu g. Zakonjšeku za saradnju, ističući vitalni značaj jačanja sinergije između ZPG-a širom Zapadnog Balkana i Sekretarijata transportne zajednice. Ovaj naglasak na saradnji između ključnih aktera pokazuje zajedničku posvećenost pokretanju pozitivnih promjena u regionu i usklađivanju sa standardima Evropske unije za energetske i transportne ciljeve.

Druga sekcija: Nacrt akcionog plana GPG-a o zajedničkim regionalnim i sinhronizovanim aktivnostima Zelene agende. Drugi dio regionalnog sastanka se fokusirao na prezentaciju nacrta Akcionog plana GPG za zajedničke regionalne i sinhronizovane aktivnosti Zelene agende. Učesnici su učestvovali u plodonosnim diskusijama i postigli konačni konsenzus o narednim zajedničkim aktivnostima, naglašavajući posvećenost zelenijoj budućnosti Zapadnog Balkana.

Ovaj regionalni sastanak ZPG-a je bio izuzetna prilika za učesnike da razmijene ideje, sarađuju i rade zajedno na riješavanju kritičnih pitanja vezanih za transport i politiku zaštite životne sredine u regionu.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“
0-02-05-82fcb38dbc86d3b6dcd0592e124af359f12beb831bdea866115ef06b11fae27c_871df1301ba2fb2d
Kulturna posjeta pljevaljskih srednjoškolaca Ulcinju i Kulturno veče o toleranciji
0-02-05-304947f763e4ed3559d68125120356ea5e620eecd9b513342b69134ec4140a7f_41da7064b360bf57
ODRŽAN PRVI MODUL TRENINGA ZA LOKALNE ODBORNICE
logo-GA-2017
Inicijativa 32 NVO – podrška jačanju demokratskih principa u medijskom sektoru
DSC08239
SAOPŠTENJE: Sjećanje u fokusu - osvjetljavanje ratnih priča

Pretraga