Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

REAGOVANJE NA IZJAVU ŠEFA POSLANIČKOG KLUBA DPS U VEZI SUDSKE ODLUKE

Građanska alijansa (GA) osuđuje komentarisanje sudske odluke od strane šefa poslaničkog kluba DPS, Nikole Rakočevića, a posebno raduje da je strukovno Udruženje sudija odmah reagovalo i zaštitilo dignitet profesije.

Ova neprimerena izjava problematična je iz više razloga. Prvo, krši osnovni princip podjele vlasti i pokazuje nepoštovanje sudske instance, a posebna težina ovog čina je u tome što dolazi u osjetljivom trenutku integrativnog procesa u kome Crna Gora mora da dokaže napredak u vladavini prava. Drugo, zanemaruje se činjenica da je istražni sudija u jasnom i preciznom obrazloženju ukazao na propuste u zahtjevu tužioca za određivanje pritvora, pozivajući se i na primjere iz prakse Evropskog suda za ljudska prava, pa je bilo za očekivati da se poslanik upozna sa istim i pohvali ovako profesionalno obrazloženu odluku, a pri tome opet se olako prelazi preko propusta u radu tužilaštva koje ne snosi posledice zbog toga. Na kraju predizborne poruke i ozbiljnost čina koji se goni, ne mogu biti izgovor za grubo miješanje jedne grane vlasti u drugu, niti zaboraviti na činjenicu da je u pitanju još uvijek dijete kojem treba pomoć, a ne javni linč.

To što je ova izjava data ne samo u lično, već i u ime vladajuće partije, od šefa poslaničkog kluba, koji pri tome najavljuje i izmjenu legislativnog okvira, daje joj posebnu težinu imajući u vidu ulogu parlamenta u demokratskim društvima.

Pravo osumnjičenog na prezumpciju nevinosti jedan je od ključnih uslova za pravičan krivični postupak i ne prihvatljivo je njegovo otvoreno kršenje. Ovaj član nedvosmisleno upućuje upravo na nezavisan sud, koji je jedini kompetentan da odluči o eventualnoj krivici počinilaca krivičnih djela. Imajući u vidu dugu istoriju i opštu prihvaćenost ovog pravnog načela u demokratskim društvima, postavljamo pitanje, koji to „pravni tim“ može predložiti takav civilizacijski iskorak koji bi poništio ključne akte za zaštitu temeljnih ljudskih prava?

Ovakve izjave poslanika, u ime vladajuće partije, predstavljaju i svojevrstan pokušaj pritiska na sudsku vlast, ali i pokušaj zastrašivanja i otvorenog političkog uticaja na sudstvo, na koji godinama unazad upozorava međunarodna zajednica. Posebno brine što ovaj čin iz Skupštine nije usamljen, već ih je bilo sa još nekih visokih političkih pozicija.

Ukoliko reakcija institucija nije adekvatna to ne znači da zakoni nisu jasni već prije svega treba preispitati rad onih koji ih sprovode. Individualna odgovornost u institucijama sistema je ključ uspjeha svake uređene države. Podsjećamo da je upravo pitanje (ne)zavisnosti crnogorskog sudstva, jedan od problema u okviru poglavlja 23 koji koči dalji tok evropskih integracija. Cilj ovog poglavlja je stvaranje preduslova za nezavisno i nepristrasno sudstvo, s neophodnim kapacitetima za zaštitu vladavine prava.

Apelujemo i na akademski sektor da bude glasniji u ovom slučaju i zaštiti pravnu struku u ovom osjetljivom činu i vremenu.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga