Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

SAOPŠTENJE POVODOM DANA EVROPE

Dan Evrope 9. maj, koji se slavi u zemljama širom Evrope, u Crnoj Gori se obilježava uz brojna preispitivanja. Sa jedne strane, zvanični stav naše države je da smo odlučni na putu EU integracija i ispunjavanju svih zahtjeva evropske agende. Sa druge strane, Crna Gora i dalje nosi teško breme višedecenijskih problema koji usporavaju njene korake ka Evropi, u oblastima kao što su vladavina prava, zaštita ljudskih prava, sloboda medija i izražavanja, ekonomska situacija, te najskorija pandemija virusa korona.
U takvoj jednoj atomsferi, u Crnoj Gori se desila promjena vlasti nakon preko 75 godina, kada su nove strukture naslijedile sve navedene probleme, ali i spoljnopolitičku opredijeljenost Crne Gore. Prirodno je da nakon ove promjene građani očekuju pozitivne promjene, obećavane i u predizbornom periodu. Napredak se mora desiti jer je Crna Gora u krizi integrativnih procesa, i već duži period u ovom pogledu nema vidjivih rezultata, a građani su umorni od sakrivanja države iza prezentovanog entuzijazma prema EU integracijama i pravdanja za neostvarivanje napretka u tom pogledu nacionalnim i vjerskim podjelama, a koje koriste za povećanje njihove podrške i održavanje moći. Umorni su građani i od izlizanih floskula o posvećenosti države izlaska iz krize i unapređenju kvaliteta njihovog života koje se ne dešava, pa je na novoj vlasti još veća odgovornost i očekivanja su svakako velika.

Iako se mora priznati da je naslijeđeno stanje teška polazna osnova za ostvarivanje brzih vidljivih rezultata, nova vlast ipak pravi greške koje su nalik prethodnoj kroz partijska zapošljavanja, nepotizam, manjak transparentnosti, te nedovoljnu zastupljenost pripadnika manjinskih naroda u javnoj upravi. Pored toga i dalje smo opterećeni brojnim izazovima kao što su pitanja migracija, bezbjednosti, ekonomskog razvoja i povezanosti sa državama regiona i regionalnog razvoja.

Pandemija virusa korona je otkrila i nove slabosti Evropske unije koja je u ovu zdravtsvenu krizu ušla bez dobre koordinacije, pa su se u panici zatvorile granice, ugrožena su ljudska prava, a kompletna privreda je upala u neizvjesno stanje. Demokratija, solidarnost i mir su vrijednosti na kojima Evropska unija počiva i svima nam je potrebna obnova i potvrda tih vrijednosti kako bismo zajedno nastavili ka izgradnji evropske Crne Gore. Zato nam je potreban i jači podsticaj od Evropske unije, te i bolje razumijevanje za prilike koje vladaju u Crnoj Gori, čime će se svakako ubrzati proces EU integracija, a time i očekivani bolji kvalitet života građana Crne Gore.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga