Enter your keyword

Na sutrašnji dan, uz sjećanje na stradanje Jevreja dužnost nam je da pošaljemo snažnu poruku protiv savremenih manifestacija ideologija mržnje koje ni crnogorskom društvu nijesu strane i zauzmemo proaktivan stav.

Danas je antifašizam u Crnoj Gori nažalost i dalje koncept borbe protiv pobijeđenog neprijatelja 70 godina unazad. U današnjim uslovima promjene konstelacije međunarodnih i unutrašnjih odnosa i samog političkog sistema, fašizam se nažalost prilagodio i nastavio da obitava u prilagođenim različitim formama, često individualnog i ad hoc karaktera, dok smo mi kao društvo zaostali u identifikaciji neprijatelja. To je slika onog dijela crnogorskog društva koje propušta da shvati koliko se svijet izmijenio od vremena partizanske kinematografije, i koliko je fašizam danas aktuelniji u svom suštinskom značenju – odnosa prema različitostima i društveno-političkog ambijenta koji ohrabruje suživot i/ili prožimanje različitosti ili promoviše i institucionalizuje njihovu diskriminaciju. I koliko se fašistička društveno-politička praksa ukorijenila unutar svih djelova društva, bez obzira da li se oni retorički zalagali za ili protiv principa koji se simbolički povezuju sa fašizmom. I upravo je to najveći savremeni izazov crnogorskog društva – prepoznati elemente fašizma, i to ne samo u onim društvenim strukturama koje se tradicionalno povezuju sa netolerancijom prema različitostima, kao što su nacionalne zajednice.

U svojim kriznim trenucima, Evropa se pokazala ranjiva na jačanje političkih struja sklonih radikalnim društvenim opcijama. Međutim, Evropa je uvijek uspijevala i da generiše adekvatne ideološke i političke pokrete koji bi uspijevali da poraze retrogradne fašističke tendencije i regenerišu kontinent na tragu humanističke liberalne tradicije. Tako su stvarani politički sistemi koji promovišu toleranciju različitosti i omogućavaju mobilisanje svih kreativnih društvenih potencijala. Ili ćemo produbiti razvoj građanskog društva, u kojem će identitetske različitosti postati kulturno bogatstvo, a političko-ekonomski sistem postati institucionalni okvir za poštovanje različitosti, a ne njihovo diskriminisanje. Svjesni smo da u Evropi postoji trend jačanja desničarskih struja koje nažalost snagu generišu iz različitih nezadovoljstava koja savremena društva sa sobom nose a naša obaveza je da ne dozvolimo jačanje prikrivenih fašističkih ideja, već da razgrnemo plašt i direktno ukažemo na njih.

Ovom prilikom psoebno želimo da podsjetimo na publikaciju Građanske alijanse objavljenu ove godine “Kako smo pobijedili (Anti)fašizam” https://www.gamn.org/images/docs/cg/GA-publikacija-o-antifasizmu.pdf.

Edin Koljenović
Koordinator programa