Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

SAOPŠTENJE POVODOM PRESUDE SUDA ZA LJUDSKA PRAVA IZ STRAZBURA U SLUČAJU „MIS PAT“

Naime, Sud za ljudska prava iz Strazbura, u poslednjoj presudi protiv Crne Gore, utvrdio je da naša država za slučaj “Mis pat”, nije sprovela hitnu i efikasnu istragu o smrti i nestanku grupe Roma iz Srbije, koja se desila u blizini crnogorske obale avgusta 1999. Godine i time je prekršila Evropsku povelju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. Imajući u vidu kontinuitet ovakve prakse i za druga brojna kršenja ljudskih prava gdje tužilaštvo nije sprovelo adekvatnu istragu a prije svega mislimo na brojne slučajeve torture od strane policijskih i zatvorskih službenika, krajnje je vrijeme da odgovorna lica budu sankcionisana. Podsjetićemo i na slučaj Milić/Nikezić u kojem je sud iz Strazbura takođe utvrdio da je izostala adekvatna istraga i dalje procesuiranje odgovornih. Podsjećamo i na loše istrage u procesuiranju ratnih zločina zbog kojih danas ratni zločinci slobodno šetaju ulicama naših gradova.

Posebno ukazujemo da je GA u kontinuitetu pratila procesuiranje slučaja „Mis pat” i ukazivala na neadekvatnu istragu. Ova loša praksa tužilaštva posebno ima negativne posljedice za multietničko društvo kakvo je Crna Gora i kada žrtve pripadaju jednoj od najranjivijih grupa što u ovom trenutku zasigurno jesu Romi. Podsjetićemo i da je ECRI u poslednjem izvještaju istakao da su Romi veoma isključeni iz društva i da njihova integracija u društvo i dalje sporo teče.

Država ne smije imati ovakav odnos prema ugroženim grupama i imajući u vidu da su Romi dvostruko diskriminisani neophodno je da se odmah pokrene pitanje odgovornosti i saopšte imena tužilaca koji su postupali u konkretnom slučaju. Presudom Suda za ljudska prava nastupila je šteta i za državu Crnu Goru pa u tom kontekstu podsjećamo da na osnovu člana 102. Zakona o državnom tužilaštvu za štetu koju stranci u postupku prouzrokuje državni tužilac svojim nezakonitim, nestručnim ili nesavjesnim radom u vršenju tužilačke funkcije, država ima pravo da zahtijeva od tužioca naknadu iznosa isplaćenog stranci u postupku.

S poštovanjem,

Milan Radović,
koordinator programa u GA

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

DSC08284
„Mrtvare“ - tragovima stradanja u Srebrenici
1720256686992300
Građanska alijansa: Vjera u pravdu glasnija od ćutanja države
Milan Radovic, Gradjanska alijansa
Suočavanje s prošlošću ne smije biti politička „igranka“ bez prestanka
IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu

Pretraga