Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

SILOM NA SEDMU – SLUČAJ CRNA GORA

insert iz dokumentarnog filma - silom na sedmu

Ta temeljna demokratska vrijednost – slobodni mediji i novinari, te mogućnost da neometano izvještavaju – ozbiljno je uzdrmana serijom napada i ubistvom novinara – od kojih većina nije rasvijetljena, uglavnom zbog nerada i namjerne inertnosti državnih organa.

Zaključak dokumentarnog filma, koji će premijerno biti prikazan na TV „Vijesti” u martu, u fokusu ima i to da sve navedeno: „stvara atmosferu zastrašivanja i utemeljen utisak u javnosti o nepostojanju vladavine prava i konspirativnoj saradnji državnih organa sa napadačima. Po pravilu su stradali novinari koji su se usudili da kritikuju vlast i ukažu na korupciju i kriminal. Istrage nijesu bile hitne, djelotvorne, profesionalne. Novinari su obeshrabreni a građani gube povjerenje u sposobnost policije i tužilaštva da pronađu krivce i da ih kazne. Istrage moraju dovesti i do nalogodavaca. Svaki drugačiji pristup – otvara prostor za nove zločine bez kazne!”.

Nakon okruglog stola koji je održan u novembru 2017, i na kome su žrtve napada prenijele svoja iskustva, tim NVO „35mm” u saradnji sa iskusnim novinarkama počeo je rad na dokumentarcu a u okviru projekta „Neispričane priče: novinari u opasnosti” realizovanog kroz program malih grantova „Zaštita slobode medija i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu” koji implementira Hrvatsko novinarsko udruženje kao dio regionalnog projekta Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara na Zapadnom Balkanu.

Svjesni smo da samo ujedinjeni možemo stvoriti pritisak na javnost kako bi se pokrenule konkretne akcije i zaštitili novinari/ke i zaustavilo nasilje nad njima.

Nakon martovske projekcije dokumentarnog filma, u aprilu će uslijediti javna debata na temu zaštite slobode medija i slobode izražavanja u Crnoj Gori, praćena kampanjom na društvenim i tradicionalnim medijima.

“Projekat je finansiran od strane Evropske unije kroz program malih grantova “Zaštita slobode medija i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu” koji implementira Hrvatsko novinarsko udruženje kao dio regionalnog projekta Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara na Zapadnom Balkanu, koji sprovodi u saradnji sa šest regionalnih udruženja novinara – Nezavisnim uduženjem novinara Srbije (NUNS), Udruženjem/udrugom BH novinari (BHN), Hrvatskim novinarskim društvom (HND), Udruženjem novinara Makedonije (UNM), Udruženjem novinara Kosova (AGK) i Sindikatom medija Crne Gore (SMCG).”

dokumentarac-logoi

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga