Unesite ključnu riječ

Na današnji dan 1938. godine nacistička Njemačka je započela progon jevrejskih naroda, tom prilikom uništeno je više od 1400 sinagoga i drugih vjerskih objekata, kuće su paljene i rušene, dok su prodavnice pljačkane. Na ulicama se mogla vidjeti velika količina stakla od polomljenih prozora, pa se noć 9. novembar naziva ,, Kristalna noć” što se često prevodi kao ,,Noć slomljenog stakla”. Progon Jevreja od strane nacista nije počeo iznenada, ali se postepeno razvijao korak po korak i doveo do ubistva najmanje šest miliona Jevreja i više od pet miliona „neprijatelja njemačke države.”

Crna Gora mora da pogleda borbu protiv fašizma kroz prizmu aktuelne društvene stvarnosti i da se posveti suštinskim problemima. Ćutanje koje smo imali o različitim oblicima fašizma i očigledna nezainterosanost tadašnjih nosioca političke vlasti u prethodnih 30 godina doveli su do opasne revizije istorije od strane pojedinica ili grupa. Sve dok visoki državni funkcioneri djelimično ili potpuno javno negiraju povezanost Crne Gore sa ratnim zločinima ili čak javno aboliraju od odgovornosti i negiraju da su se ratni zločini uopšte dogodili sa jedne strane, a na političkoj sceni vladaju nestabilnost i dnevno-političke taktike sa druge, teško je očekivati napredak u suočavanju sa problemima prošlosti, ali i sadašnjice.

Crna Gora mora uložiti dodatne napore u obrazovanje mladih ljudi, koji tek trebaju da se kroz svoje aktivnosti integrišu u društvo, kako bi njihovo djelovanje bilo antifašističko, bez obzira na velike podjeljenosti koje nesumnjivo postoje na našem području.

Sudstvo, tužilaštvo kao i nosioci političke vlasti u Crnoj Gori moraju odlučno, nezavisno, transparentno pristupiti rješavanju svih ključnih pitanja koja su od velike važnosti za rješavanje vrlo kompleksne trenutne situacije u Crnoj Gori, a koja se manifestuje kroz različita djelovanja pojedinaca ili grupa, koji sebe nazivaju antifašistima.

Građanska alijansa poziva Vladu Crne Gore i sve nadležne institucije i pojedince da preuzmu odgovornost i kao svoje ključne ciljeve postave demokratizaciju društva, oslobađanje od stega prošlosti, integraciju antifašističkih vrijednosti, promovisanje različitosti i konačan otklon od svih retrogradnih uvjerenja i pokreta, kao i poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda svih građana. U suprotnom – odgovornost za stagnaciju i degradiranje je na njima, a fašizam nikad nije daleko od društva ustrojenog na pogrešnim osnovama.