Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

USPJEŠNO ODRŽAN TRENING O PRAĆENJU, IZVJEŠTAVANJU I PROMOVISANJU LJUDSKIH PRAVA U CRNOJ GORI

U cilju povećanja kapaciteta lokalnih nevladinih organizacija koje se bave vladavinom prava i ljudskim pravima, organizovana je trodnevna obuka o praćenju, izvještavanju i promovisanju ljudskih prava u Crnoj Gori, u periodu od 19. do 21. aprila 2023.
Aktivnost je dio projekta “No impunity for violations and breach of human rights in Montenegro”, podržanog od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Tokom obuke, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa metodama praćenja, izvještavanja i promovisanja ljudskih prava u Crnoj Gori. Osim toga, diskutovalo se o aktuelnim izazovima u zaštiti ljudskih prava u zemlji i načinima na koje se mogu prevazići. Predavanja su održana od strane predstavnika Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Savjeta AZLP, medija i nevladinog sektora. Predavanja su pratile i interaktivne diskusije na kojima su rezmjenjivane ideje i iskustva između učesnika.

Trening je otvorio Siniša Bjeković, ombudsman, koji je istakao koji su to glavni problemi sa kojima se suočavaju pripadnici ranjivih kategorija u društvu, ali i kako Institucija Zaštitnika razmatra pristigle pritužbe na njihovu adresu. O ulozi medija u izvještavanju o ljudskim pravima govorio je Milan Žugić iz agencije MINA. On se prisjetio rizika izvještavanja sa ranijih masovnijih protesta dok novinari nijesu imali akreditacije, i koliko je bilo bitno to što su kasnije dobili “press” oznake dodijeljene isključivo predstavnicima medija.

Drugog dana seminara, zamjenica Ombudsmana, Mirjana Radović se naročito osvrnula na postupak lišenja slobode i istakla građanska prava u fazama privođenja. Podsjetila je koji su to postupci policijskih službenika koji predstavljaju povrede osnovnih ljudskih prava, i na koji način mi možemo tražiti zaštitu za iste. Kroz praktične primjene obrade ličnih podataka Zoran Vujičić i Pavle Ćupić su istakli koja je to granica između prava na slobodu informisanja i prava na privatnost. Istakli su nedavni primjer kršenja ljudskih prava prilikom kandidovanja Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore kroz neadekvatno postupanje DIK-a. Imajući u vidu da je tortura aktuelna tema projekta, o postupanju policijskih službenika na graničnim prelazima prema migrantima govorili su Vojo Đuranović i Meliha Murić, case workeri angažovani na projektu “Pružanje besplatne pravne pomoći tražiocima azila i izbjeglicama i licima u riziku od apatridije u Crnoj Gori”. Drugi dan je završen izlaganjem predstavnika sindikata medija – Dražena Đuraškovića koji je govorio o položaju novinara danas, gdje smo kad su u pitanju profesionalno i nezavisno novinarstvo, kao i o važnosti utvrđivanja istinitosti činjenica kojima se služimo.

Treći dan je započet radionicom u kojoj su grupe bile podijeljene, kako bi svaka od njih dala svoje preporuke za poboljšanje stanja u određenim oblastima ljudskih prava imajući u vidu izazova o kojima smo pričali tokom prethodna dva dana.

Obuka je završena izlaganjem Milene Bešić, direktorice NVO CEDEM, koja je istakla metode pravilnog vođenja istraživanja i značaj i upotrebu rezultata u oblasti ljudskih prava.

Ovaj događaj je bio prilika da se skrene pažnja na značaj zaštite ljudskih prava i promovisanja tolerancije u društvu, kao i da se istakne uloga medija u tom procesu. Takođe, učesnici su bili upoznati sa mehanizmima zaštite ljudskih prava i mogućnostima za njihovu promociju.

Trening predstavlja značajan doprinos unapređenju znanja i vještina učesnika u oblasti ljudskih prava, kao i da će oni biti u mogućnosti da primijene stečena znanja u svom daljem radu.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

viber_image_2024-02-28_14-54-33-035
Novinarski životni vijek u sjenci rizika
Cover
Završeno predavanje studentima o suđenju u razumnom roku
gamn
Dvije godine rata u Ukrajini
Zajedno do zaposlenja
Konkurs za poslodavce. ZAJEDNO ZA ZAPOSLENJE: OBUKE I PARTNERSTVA
gamn
Nasilje među mladima i maloljetnicima problem za koji se mora donijeti dugoročno rješenje

Pretraga