Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

VLADA DA BEZ ODLAGANJA DA SAGLASNOST ZA OBJAVLJIVANJE CPT IZVJEŠTAJA

U susret Međunarodnom danu podrške žrtvama torture (26. jun), Građanska alijansa izražava ozbiljnu zabrinutost zbog kašnjenja u objavljivanju izvještaja Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg ponašanja (CPT) za Crnu Goru, imajući u vidu da je od posjete prošla cijela godina.
Zato pozivamo Vladu Crne Gore i CPT da što prije objave izvještaj u čiji su nacrt mediji već imali uvid, a koji ukazuju na ozbiljne slučajeve zlostavljanja i mučenja. Ovi navodi potvrđuju hitnost objavljivanja izvještaja i promtnu implementaciju preporuka od strane nadležnih državnih institucija koje on sadrži.

Kako se navodi u medijima: “Četvrtina ispitanih pritvorenih lica tvrdila je da je doživjela navodno zlostavljanje od policijskih službenika, uključujući pripadnike Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, preostalih specijalnih jedinica i inspektore iz različitih policijskih stanica u Crnoj Gori”. Takođe se navodi i da su se najčešći vidovi zlostavljanja sastojali od šamara, udaraca šakama i nogama u glavu, stomak, grudi i ruke. Međutim, po navodima medija, pristigle su i vjerodostojne tvrdnje o falaci (udarci po tabanima), hvatanju i stiskanju genitalija osumnjičenih; elektrošokovi sa ogrlicama za pse uz izazivanje osjećaja gušenja stavljanjem plastične vrećice preko glave osumnjičenog, prijetnje pištoljem, prijetnje silovanjem i skidanje osumnjičenih, vezivanje za stolicu i polivanje hladnom vodom.

Štaviše, sve učestaliji navodi u medijima o slučajevima torture i prekoračenja policijskih ovlašćenja, te sličnosti predmeta Marka Boljevića, Mila Jovanovića, Stefana Kovača i mnogih drugih, ukazuju da država nije stvorila efikasnu sudsku praksu kad je u pitanju borba protiv policijske torture, zlostavljanja i nekazonita upotreba sredstava prinude.

Crna Gora, kao država kandidat za članstvo u Evropsku Uniju, je dužna da se pridržava najviših standarda za zaštitu ljudskih prava i borbe protiv torture. U tom kontekstu, u javnom je interesu da CPT izvještaj bude objavljen što prije, kako bi se osigurala odgovornost za sve navode zlostavljanja i mučenja. Podsjećamo i da je članom 11 Evropske konvencije o sprečavanju mučenja i nečovječnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka, propisano da Komitet objavljuje svoj izveštaj, uz komentare Strane ugovornice u pitanju, kad god to od njega ta Strana ugovornica zatraži.

Izvještaji CPT-a su ključni za informisanje šire javnosti o stanju u zatvorskim jedinicama i policijskim stanicama, a ujedno pružaju i važne smjernice i preporuke kako da se stanje u ovim oblastima popravi. Međutim, i pored toga, zabrinjavajući je navod iz medija da CPT konstatuje da ipak veliki broj optužbi lošeg ponašanja od strane policije prikupljenih prilikom posjete prošle godine, pokazuju veoma malo poboljšanja situacije iz 2017. godine.

Zato je od krucijalne važnosti da Crna Gora ne odugovlači sa davanjem saglasnosti na CPT izvještaj, kako bismo što prije bili upoznati sa uočenim stanjem po pitanju torture od strane CPT-a, ali i kako bi svi relevantni akteri što prije preduzeli neophodone korake za implementaciju preporuka iz izvještaja, a time i unaprijedili trenutno stanje po ovom pitanju, koje je prilično zabrinjavajuće.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Reforma sudstva
Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Pretraga