Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

ZABRINJAVAJUĆI TREND RASTA BROJA NEZAKONITIH POSTUPANJA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

Sve učestaliji navodi o slučajevima kršenja Zakona o unutrašnjim poslovima izazivaju ozbiljnu zabrinutost iz razloga što dovode do značajnih kršenja ljudskih prava građana Crne Gore od strane policijskih službenika. Zato Građanska alijansa ukazuje na nekoliko posljednjih incidenata koji su razlog ove zabrinutosti.

Nedavno su se u medijima pojavili navodi o pokušaju napastvovanja maloljetnice od strane policijskog službenika D.L. kojem je određen pritvor do 30 dana, a dogodio se na sjeveru Crne Gore. Zatim, u toku je nedavni slučaj lišavanja slobode službenika Sektora granične policije N.J. zbog primanja mita. Tu je još jedan slučaj, gdje su putem medija u javnost dospjele fotografije građanina S.J. iz Berana kojem su, prema navodima, nanijete povrede usljed policijske racije ugostiteljskog objekta, a koje su od strane ljekara konstatovane kao teške tjelesne povrede. To ukazuje da je policijski službenik prekoračio policijska ovlašćenja u dijelu primjene sredstava prinude. Kako je povrijeđeni građanin S.J. u ovom predmetu naveo, teške tjelesne povrede su mu nanijete od strane pripadnika specijalne policije za posebne namjene.

Kao najnoviju vijest imamo i sumnju da je zaposleni u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova izdavao oružane listove suprotno zakonu na Cetinju. Ovjde se postavlja pitanje da li je MUP nakon tragičnog događaja u tom gradu gdje smo imali više lica sa smrtnim ishodom, kao i na podatak koji ukazuje na broj kriminalnih grupa, preduzeo sve potrebne mjere i radnje kako bi se postupak za dobijanje dozvole za oružje kao i legalizacija oružja sprovodili u skadu sa zakonom, i da li je postupak zloupotrebe sveden na minimum. Moramo istaći da ovo nije prvi slučaj u Crnoj Gori za koji postoji sumnja da je došlo do zloupotrebe prilikom izdavanja dozvole za oružje.

Takvi postupci ne samo da ugrožavaju povjerenje građana u instituciju Uprave policije, već i bacaju sjenku na profesionalnost i integritet onog dijela policijskih službenika koji savjesno i odgovorno obavljaju svoju dužnost.

Zato upućujemo zahtjev nadležnim instutucijama da svojim efikasnim postupanjem zaustave evidentan trend koji ukazuje na postupanje policijskih službenika suprotno odredbama zakona koji uređuju njihovu nadležnost, u prvom redu – Zakona o unutrašnim poslovima, ali i odredbama Kodeksa policijske etike. Menadžment Uprave policije kao i ministar unutrašnjih poslova moraju hitno preduzeti radnje i mjere kako bi se smanjio broj postupaka policijskih službenika koji se mogu prepoznati kao  nezakonito postupanje. Uz to, odgovornost ne leži samo na Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije, već i na cjelokupnom pravosudnom i sudskom sistemu. Zato, bez odgovarajuće kvalifikacije krivičnog djela, adekvatne kazne i suđenja u razumnom roku, ne mogu biti postignuti neophodni rezultati.

Ovo je poziv i građanima da prijave nadležnim institucijama ukoliko je postupanje policijskih službenika u suprotnosti sa normativnim uređenjem ili se radi o neetičnom postupanju pripadnika uprave policije, kako bismo zajedno doprinijeli stvaranju policijske snage koja će služiti i štititi građane na profesionalan i etički način.

Građanska alijansa nastavlja da sprovodi monitoring rada policijskih službenika u okviru projekta „Bez nekažnjivosti za kršenje i povredu ljudskih prava u Crnoj Gori“ finansiranog od Evropske unije i kofinansiranog od Ministarstva javne uprave.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Reforma sudstva
Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Pretraga