Na kontaktoni!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

TENDI BRENGOSËS I RRITJES SË NUMRIT TË VEPRIMEVE TË PALIGJSHME NGA PUNONJËSIT E POLICISË

Akuzat gjithnjë e më të shpeshta për shkelje të Ligjit për Punë të Brendshme shkaktojnë shqetësim serioz sepse ato çojnë në shkelje të konsiderueshme të të drejtave të njeriut të qytetarëve malazezë nga punonjësit e policisë. Për këtë arsye Aleanca Qytetare vë në dukje disa incidente të fundit që janë arsyeja e këtij shqetësimi.

Së fundmi në media dolën akuza për tentativën e ngacmimit të një të mituri nga efektivi i policisë D.L. i cili u mbajt në paraburgim deri në 30 ditë dhe kjo ndodhi në veri të Malit të Zi. Pastaj është ndalimi i fundit i një agjenti të Patrullës Kufitare N.J. për marrjen e ryshfetit. Është një rast tjetër, ku përmes mediave janë bërë publike fotot e shtetasit S.J. nga Berani, i cili sipas pretendimeve ka pësuar lëndime si pasojë e bastisjes së policisë në një objekt hotelierie dhe të cilat nga mjekët janë konstatuar si lëndime të rënda fizike. Kjo tregon se punonjësi i policisë ka tejkaluar kompetencat e tij policore në pjesën e aplikimit të mjeteve shtrënguese. Si ka qenë shtetasi i plagosur S.J. thuhet në këtë rast, atij i janë shkaktuar lëndime të rënda fizike nga pjesëtarë të policisë speciale për qëllime të veçanta.

Si lajm i fundit, kemi dyshimin se një punonjës i MPB-së ka lëshuar dokumente të armatosura në kundërshtim me ligjin në Cetinje. Këtu shtrohet pyetja nëse MPB-ja, pas ngjarjes tragjike në atë qytet ku patëm disa persona me rezultat fatal, si dhe të dhënave që tregojnë numrin e grupeve kriminale, ka ndërmarrë të gjitha masat dhe veprimet e nevojshme që procedura për marrjen e licenca për armë si dhe legalizimi i armëve janë kryer në përputhje me ligjin, dhe nëse procedura e abuzimit është reduktuar në minimum. Duhet të theksojmë se ky nuk është rasti i parë në Mal të Zi ku dyshohet se ka ndodhur abuzim gjatë dhënies së patentës së armës.

Veprime të tilla jo vetëm që kërcënojnë besimin e qytetarëve tek institucioni i Administratës së Policisë, por hedhin hije edhe mbi profesionalizmin dhe integritetin e atyre punonjësve të policisë që kryejnë detyrat e tyre me ndërgjegje dhe përgjegjësi.

Prandaj kërkojmë nga institucionet kompetente që të veprojnë në mënyrë efektive për të ndalur trendin evident që tregon sjelljen e punonjësve të policisë në kundërshtim me dispozitat e ligjit që rregullon juridiksionin e tyre, para së gjithash – Ligjit për Punët e Brendshme, por edhe me dispozitat e Kodit. të Etikës Policore. Drejtimi i Drejtorisë së Policisë si dhe Ministri i Brendshëm duhet të marrin urgjentisht veprime dhe masa për të reduktuar numrin e veprimeve të punonjësve të policisë që mund të njihen si sjellje të paligjshme. Për më tepër, përgjegjësia nuk është vetëm e Ministrisë së Punëve të Brendshme dhe Drejtorisë së Policisë, por edhe e gjithë sistemit gjyqësor dhe gjyqësor. Prandaj, pa kualifikimin e duhur të veprës penale, dënimin adekuat dhe gjykimin në afat të arsyeshëm, nuk mund të arrihen rezultatet e nevojshme.

Kjo është një ftesë për qytetarët që të raportojnë në institucionet kompetente nëse sjellja e punonjësve të policisë është në kundërshtim me rregulloren normative apo sjelljet joetike të pjesëtarëve të administratës policore, në mënyrë që së bashku të kontribuojmë në krijimin e një force policore që do t’i shërbejë dhe t’i mbrojë qytetarët në mënyrë profesionale dhe etike.

Aleanca Qytetare vazhdon të monitorojë punën e punonjësve të policisë në kuadër të projektit “Nuk ka mosndëshkim për shkeljet e të drejtave të njeriut në Mal të Zi” financuar nga Bashkimi Evropian dhe bashkëfinancuar nga Ministria e Administratës Publike.

Shpërndajeni në rrjetet sociale

Lajmet e fundit

Vizual-2
KUJTOJMË VJETORIN E VDEKJES SË SRĐAN ALEKSIĆ
Vizual-1
TENDI BRENGOSËS I RRITJES SË NUMRIT TË VEPRIMEVE TË PALIGJSHME NGA PUNONJËSIT E POLICISË
Vizual-za-sajt-1
KONKURS PËR PUNË: AVOKATI TË OFROJ NDIHMË JURIDIKE FALAS
1-6
WORKSHOP: PËRMIRËSIMI I NDËRGJEGJËSISË PËR TORTURËN E POLICISË - RRUGA DREJT TOLERANCËS ZERO
Vizual-za-sajt
GJENDJA E BASHKIMIT EVROPIAN PËR INTEGRIM: NJË MUNDËSI QË NUK DUHET TË HUMBËM

Kërko