Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

NASTAVLJENO SUĐENJE U SLUČAJU TORTURE BENJAMINA MUGOŠE SVJEDOČENJEM VUKAŠINA LEKOVIĆA

U petak 20.10.2023, pred Osnovnim sudom u Podgorici nastavljeno je suđenje okrivljenom policijskom služebniku CB Podgorica Daliboru Ljekočeviću za iznuđivanje iskaza od oštećenog Benjamina Mugoše.

Podsjećamo da je Benjamin Mugoša 27. maja 2020. priveden u Centar bezbjednosti Podgorica, kao osumnjičeni za „bombaške napade“, koji se odnose na aktiviranje eksplozivne naprave u blizini ugostiteljskog objekta u Podgorici, kao i druge koja je aktivirana u blizini kuće nekadašnjeg viskog policijskog funkcionera. Već narednog dana, 28. maja 2020, Mugoša je prijavio navode o torturi.

Više o ovo slučaju je Građanska alijansa već pisala na: https://gamn.org/jos-jednom-odlozeno-sudenje-ljekocevicu-optuzenom-za-zlostavljanje-benjamina-mugose/

Na ročištu održanom 20.10.2023, svjedočio je policijski inspektor Vukašin Leković. U sklopu svjedočenja i iznošenja saznanja u odnosu na sporni dan, Leković je rekao da je radio drugu smjenu, te da je bilo vrijeme virusa korona. Naveo je da je na posao došao oko 15.00h, te misli da je cijele te nedjelje radio drugu smjenu. Rečeno mu je da je privedeno lice (Benjamin Mugoša) tu i da je isticalo šest sati koliko lice može biti u pritvoru, pa je obavijestio tužiteljku, koja je naredila da se lice liši slobode. Istakao je da nije vidio jako crvenilo, neka krvarenja po licu i tijelu, te da bi inače o tome sačinio službenu zabilješku. Leković je naveo da mu se oštećeni Benjamin Mugoša nije žalio da ga je neko udarao. Rekao je da Mugošu zna od ranije iz policijskih predmeta i da mu se tom prilikom nije žalio  i da su razgovarali o dvije saobraćajne nezgode koje je Mugoša imao u prethodnom periodu. Jedna od njih se desila nedavno u odnosu na dan kada su Mugoša i Leković razgovorali, dok se druga se desila nekih godinu dana ranije u kojoj se svjedok našao u koloni iza Mugoše.

Leković je negirao da je Mugoši uputio riječi: „Au kako su te nagrdili”, da je njegov odnos sa Mugošom uvijek bio korektan jer su se znali iz ranijih policijskih radnji. Naveo je takođe da se oštećeni uvijek uredno odazivao na pozive kada su ga zvali u svojstvu građanina, da nikada nije pružao otpor.

Naredno ročište je zakazano za 23.11.2023, kada će biti pozvani svjedoci: Nemanja Vujošević, Ljubisav Striković i Danilo Grbović. Takođe, poziv će biti upućen i šefu kriminalističke jedinice Srđanu Koraću, koji je u spornom periodu bio nadređeni okrivljenom Ljekočeviću.

Građanska alijansa će nastaviti aktivno da prati ovo i druga suđenja za slučajeve torture, u okviru projekta “Bez nekažnjivosti za kršenje i povredu ljudskih prava u Crnoj Gori”, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

DSC08284
„Mrtvare“ - tragovima stradanja u Srebrenici
1720256686992300
Građanska alijansa: Vjera u pravdu glasnija od ćutanja države
Milan Radovic, Gradjanska alijansa
Suočavanje s prošlošću ne smije biti politička „igranka“ bez prestanka
IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu

Pretraga