Na kontaktoni!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

GJYQI NË ÇËSHTIN E TORTURËS TË BENJAMIN MUGOSHËS VAZHDONI ME DËSHMI TË VUKASIN LEKOVIQËS

Të premten, më 20 tetor 2023, para Gjykatës Themelore në Podgoricë ka vazhduar gjykimi i policit të akuzuar të BQ të Podgoricës Dalibor Ljekoçeviq për zhvatje të deklaratës nga viktima Benjamin Mugosha.

Kujtojmë se më 27 maj 2020, Benjamin Mugosha u ndalua në Qendrën e Sigurisë në Podgoricë, si i dyshuar për “sulme me bombë”, të cilat i referohen aktivizimit të një mjeti shpërthyes pranë një restoranti në Podgoricë, si dhe një tjetër që ishte aktivizohet pranë shtëpisë së ish-shefit të policisë. Të nesërmen, më 28 maj 2020, Mugosha raportoi akuza për tortura.

Aleanca Civile tashmë ka shkruar më shumë për këtë rast në: https://gamn.org/jos-jednom-odlozeno-sudenje-ljekocevicu-optuzenom-za-zlostavlanje-benjamina-mugose/

Në seancën e mbajtur më 20 tetor 2023, dëshmoi inspektori policor Vukashin Lekoviq. Në kuadër të dëshmisë dhe prezantimit të njohurive në lidhje me ditën në fjalë, Lekoviq tha se ka punuar në turnin e dytë dhe se ka qenë koha e koronavirusit. Ai ka deklaruar se ka ardhur në punë rreth orës 15:00 dhe mendon se gjithë atë javë ka punuar turnin e dytë. Atij i thanë se i arrestuari (Benjamin Mugosha) ishte aty dhe se personi mund të mbahej në paraburgim për gjashtë orë, kështu që ai e njoftoi prokurorin, i cili urdhëroi ndalimin e personit. Ai ka theksuar se nuk ka parë skuqje të forta, gjakderdhje në fytyrë dhe trup dhe se në të kundërtën do të kishte bërë një shënim zyrtar për këtë. Lekoviq ka deklaruar se viktima Benjamin Mugosha nuk i është ankuar se dikush e ka goditur. Ai tha se Mugoshën e njihte që më parë nga rastet policore dhe se me atë rast nuk është ankuar tek ai dhe se kanë biseduar për dy aksidente trafiku që Mugosha i ka pasur në periudhën e kaluar. Njëra prej tyre ka ndodhur së fundmi në krahasim me ditën kur biseduan Mugosha dhe Lekoviq, ndërsa tjetra ndodhi rreth një vit më parë, në të cilën dëshmitari u gjend në kolonën prapa Mugoshës.

Lekoviq ka mohuar që Mugosha të ketë thënë fjalët: “Ah, si të kanë fyer”, se marrëdhënia e tij me Mugoshën ka qenë gjithmonë korrekte, sepse ata njiheshin nga operacionet e mëparshme policore. Ai po ashtu ka deklaruar se i dëmtuari gjithmonë iu është përgjigjur siç duhet thirrjeve kur e thërrisnin në cilësinë e qytetarit, se nuk ka rezistuar asnjëherë.

Seanca e radhës është caktuar për datën 23 nëntor 2023, kur do të thirren dëshmitarët: Nemanja Vujosheviq, Ljubisav Strikovic dhe Danilo Grboviq. Thirrja do t’i dërgohet edhe kreut të njësisë penale, Srđan Korac, i cili në periudhën e kontestuar ka qenë epror ndaj të pandehurit Ljekoçeviq.

Aleanca Qytetare do të vazhdojë të monitorojë në mënyrë aktive këtë dhe gjykimet e tjera për rastet e torturës, në kuadër të projektit “Pa mosndëshkim për shkeljen dhe shkeljen e të drejtave të njeriut në Mal të Zi”, me mbështetjen e Delegacionit të Bashkimit Evropian në Mal të Zi.

Shpërndajeni në rrjetet sociale

Lajmet e fundit

Vizual-2
KUJTOJMË VJETORIN E VDEKJES SË SRĐAN ALEKSIĆ
Vizual-1
TENDI BRENGOSËS I RRITJES SË NUMRIT TË VEPRIMEVE TË PALIGJSHME NGA PUNONJËSIT E POLICISË
Vizual-za-sajt-1
KONKURS PËR PUNË: AVOKATI TË OFROJ NDIHMË JURIDIKE FALAS
1-6
WORKSHOP: PËRMIRËSIMI I NDËRGJEGJËSISË PËR TORTURËN E POLICISË - RRUGA DREJT TOLERANCËS ZERO
Vizual-za-sajt
GJENDJA E BASHKIMIT EVROPIAN PËR INTEGRIM: NJË MUNDËSI QË NUK DUHET TË HUMBËM

Kërko