Na kontaktoni!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

DËGJIMI I MBETUR I NJË DËSHMITARI TJETËR NË PROCEDURËN E TORTURËS KUNDËR MARKO BOLJEVIQ

Sot në Gjykatën Themelore në Podgoricë ka vazhduar gjykimi i pesë policëve për veprën penale të zhvatjes së dëshmisë pasuar me dhunë të rëndë nga viktima Marko Boljeviq. Siç thuhet në propozimin e të pandehurit, Marko Boljeviq ka pësuar torturë policore në maj të vitit 2020 gjatë hetimit të bombave që ndodhën në Podgoricë.

Inspektorët penalë Danilo Grbovic, Dalibor Ljekoçeviq, Bojan Vujaçiq, Ivan Peruniçiq dhe Nemanja Vujosheviq u akuzuan për zhvatje të dëshmisë nga Boljeviqi. Ljekoçeviq akuzohet në një rast tjetër se ka kryer të njëjtin vepër kundër Benjamin Mugoshit, për të cilin po ashtu është duke vazhduar procedura në Gjykatën Themelore në Podgoricë.

Gjyqi i sotëm është vazhdim i atij që u mbajt të martën, më 7 nëntor 2023. kur gjyqtari deklaroi se dëshmitari Millosh Vuçiniq nuk ka ardhur në gjykim dhe deri më sot gjykata ka kontaktuar me të. Gjyqtari sot i ka njoftuar të gjitha palët se dëshmitari është në një angazhim pune në Slloveni, por edhe se ka shprehur gatishmërinë që t’i përgjigjet ftesës së gjykatës dhe të dëgjohet më 30 nëntor 2023. kur është caktuar të vazhdojë gjykimi.

Në shqyrtimin paraprak, i cili u mbajt të martën, u dëgjua dëshmitari Srđan Milikiq, i cili deklaroi se nuk është i sigurt pse është thirrur në seancën kryesore. Ai ka shpjeguar se në ditën në fjalë, 25.05.2020. punuar në formularin e aplikimit nr. 2 në CB Podgoricë dhe se kujton vetëm dhe ekskluzivisht babain e viktimës, Goran Boljeviq, dhe se Gorani erdhi në ditën në fjalë dhe i tha se djali i tij ishte marrë në paraburgim.

Në prezantimin e tij të mëtutjeshëm, Mikiliq deklaroi se, në përputhje me kompetencat dhe përgjegjësitë e tij, ai u përpoq të kontrollonte vendndodhjen e djalit të tij Marko Boljeviq, por se ai nuk mori asnjë reagim. Ai ka shpjeguar se ka thirrur shërbimin e kujdestarisë, pastaj pleqtë e kujdesit dhe se është duke u përpjekur të gjejë se ku është Marko Boljeviq dhe nëse është marrë në mbajtje përmes inspektorëve kujdestar. Ai ka shpjeguar se nuk i kujtohet nëse në atë rast ka pritur ndonjë nga oficerët e shërbimit dhe me kë ka folur.

Është interesant fakti se dëshmitari Milikiq gjatë dëshmisë së tij deklaron se nuk i kujtohet asgjë për sa i përket detajeve dhe nuk i kujtohet nëse e kanë marrë vesh se ku ishte Marko Boljeviq dhe nëse ai ishte në Qendrën e Sigurisë në Podgoricë.

Prokurorja Romina Vlahoviq ka ndërhyrë dhe ka thënë se dëshmitari ka thënë se në fund kanë konstatuar se Boljeviq ka qenë në Qendrën e Sigurisë në Podgoricë. Duke iu përgjigjur pyetjes speciale të prokurores Vllahoviq, se a ka dëgjuar për këtë ngjarje në media, Milikiq ka thënë se nuk ka lexuar për këtë ngjarje në media, dhe se ka dëgjuar vetëm se gjykimi ka qenë para gjykatës dhe se nuk e ka lexuar. e di kur e mori vesh, sepse nuk ishte i interesuar. Ai tha se Boljeviqin e ka takuar një herë pas kësaj, në një taksi dhe se ekziston mundësia që të kenë biseduar për ngjarjen, por ai nuk i di detajet. I pyetur nga mbrojtësi i policëve të akuzuar, Milikiq ka shpjeguar se i regjistron personat që hyjnë dhe kalojnë pranë zyrës së portierit të tij. Ai po ashtu tha se ka disa formularë aplikimi, si dhe një hyrje tjetër zyrtare dhe se një person mund të dalë nga ana tjetër, pra nga një dalje tjetër. Ai ka shpjeguar se nuk e ka ditur nëse ka pasur video përgjim nga dita në fjalë, dhe se nuk i kujtohet kur është ndarë nga Goran Boljeviq dhe nuk i kujtohen detaje të tjera, dmth nëse Boljeviqi e ka gjetur djalin e tij apo jo dhe nëse është larguar. i kënaqur apo i pakënaqur.. Milikiq, duke iu përgjigjur pyetjeve të gjykatës, tha se ndodh që një person të vijë në vendin e tij në formularin e regjistrimit, ta regjistrojë, por pastaj të dalë në anën tjetër të ndërtesës, pra në hyrjen zyrtare, nëse ata jepni një deklaratë ose diçka të ngjashme. Ai gjithashtu shpjegoi se nëse shkojnë në hyrje të tij, dmth shkojnë në formularin e tij të aplikimit, ai i regjistron ato.

Më pas u dëgjua dëshmitarja Radomana Vujiçiq, e cila deklaroi se pjesërisht i kujtohej dita në fjalë, se ishte në turnin e natës. Ai shtoi se shefi i stacionit, Srđan Korać, i kërkoi atij që të përgatiste një dokument mbështetës për marrjen në pyetje të një personi dhe t’i dorëzonte ato dosje në prokurori dhe se ai nuk mund të kujtohet nëse e ka bërë këtë përmes prokurorisë apo i ka dorëzuar dokument mbështetës drejtpërdrejt në prokurori. Ai gjithashtu thekson se, me sa mban mend, paditëse në fjalë ishte Ivana Vuksanoviq.

Paditësi ka dorëzuar për këqyrje dosjet e Ktr. nr. 654/20, dhe dëshmitari tha se shkrimi i tij nuk ishte në atë dokument, gjegjësisht nuk kishte shkruar asgjë në dorën e tij. Vujiçiq tha se është thelbësore që prokurori të shënojë datën dhe orën në dokumentin mbështetës. Ai tha se pas mbrëmjes në fjalë ka lexuar për ngjarjen në fjalë dhe se ka lexuar çdo gjë dhe gjithçka në gazetë, por se nuk e ka menduar ngjarjen që ka ndodhur.

Në pyetjen e avokatit, Vujiçiq është përgjigjur se dokumentin në fjalë e ka bartur personalisht nga CB Podgorica në prokurori me një veturë Astra me numër regjistrimi PG HT895 dhe se ka qenë i vetëm në automjet dhe askush nuk ka qenë me të. Ai është përgjigjur se një person ka qenë para prokurorisë kur ka mbërritur në prokurori dhe se pranë atij personi nuk ka pasur njeri. Në pyetjen e avokatit mbrojtës, Vujiçiq është përgjigjur se në prokurori ka hyrë në hyrjen kryesore kur ka dorëzuar në prokurori dokumentin mbështetës të përmendur nga BQ-ja. Me atë rast, ai nuk ka vërejtur se përpara ishte parkuar ndonjë veturë Astra, e cila ishte e ngjashme me veturën që ai drejtonte. Ai shtoi se në ndërtesë nuk kishte asnjë tjetër përveç portierit në fletën e regjistrimit dhe se nuk kishte automjete përpara. Vujiçiq shtoi se inspektorët e akuzuar kriminal kanë punuar në të njëjtin stacion, por në njësi të ndryshme, se nuk ka Astra të zezë në të gjithë departamentin e policisë kriminale dhe se i akuzuari nuk i ka borxh. Ai u përgjigj se nuk e ka pyetur shumë eprorin e tij Korac për këtë person, rreth të cilit mbante një dokument shoqërues.

I pyetur nga i pandehuri Nemanja Vujosheviq nëse kishte vërejtur ndonjë nga të pandehurit në korridorin apo ambientet e CB Podgoricës, Vujiçiq tha se nuk i ka gjetur të pandehurit kur ka ardhur në BQ, as në korridor e as në zyra, dhe kujton se në pjesën e dytë kishte disa inspektorë për kundërvajtje familjare. Ai ka sqaruar se kur ka thënë se nuk ka parë asnjë nga të pandehurit, ka thënë se ka qëndruar gjatë aty, dhe se të gjitha zyrat shpeshherë janë të hapura dhe se nuk ka parë askënd. Ai gjithashtu ka shpjeguar se e ka parë Srđan Koraqin kur ka ardhur në punë dhe nuk e ka parë më pas. I pyetur nga prokurori, ai është përgjigjur se nuk e di nëse ndonjë nga drejtuesit ka vozitur prej kohësh një Opel Astra të zezë.

Kur u pyet nga gjykata, ai deklaroi se në ditën në fjalë, Srđan Korać i tha atij të hartonte një dokument mbështetës dhe se dokumenti mund të nënshkruhej ose nga Koraqi ose një plak që ishte aty në atë moment ose dikush tjetër nga inspektor, varet kush është aty. Më thanë gjithashtu se përpunuesi i çështjes mund të nënshkruajë aktin shoqërues në emër të Koraçit, por se nuk i kujtohet se kush e ka nënshkruar aktin në fjalë. Ai ka deklaruar se nuk i kujtohet saktësisht se nga cili drejtim ka ardhur kur ka ardhur në prokurori, pra ku ka qenë derisa ka pritur thirrjen e Koraçit për të sjellë dokumentet në prokurori dhe se nuk mund të thotë me siguri nëse ka ardhur direkt në prokurori nga Qendra e Sigurisë në Podgoricë. Ai shtoi se e dinte se si dukej Marko Boljeviq dhe se personi që ndodhej para prokurorisë ishte Marko Boljević dhe se e kishte njohur kur e solli këtë dokument mbështetës. Ai po ashtu është përgjigjur se personi dhe objekti drejtohen së bashku vetëm nëse është i ndaluar dhe se më pas drejtohen nga vetura speciale “Marica”.

Vujiçiq po ashtu deklaroi se nuk e ka takuar Marko Boljeviqin në BQ në korridor apo në dhomat e përdorura nga kolegët e tij dhe se nuk mund të kujtohet me siguri se kujt ia ka dorëzuar dokumentin, nëse i ka qenë nëpunësit apo prokurorit. dhe ai nuk mund të thotë saktësisht se ku ndodhet zyra e prokurorit Vuksanovic. Ai shtoi se ishte me rroba civile dhe se nuk i është përgjigjur Marko Boljeviqit, as Marko atij dhe se Marko duhet ta ketë parë me atë rast. Ai theksoi se ka punuar në CB për tre vjet dhe se kurrë nuk ka dëgjuar ndonjë nga kolegët e tij duke luajtur muzikë në zyrë.

Vazhdimi i gjykimit është caktuar për datën 30 nëntor 2023, kur është caktuar edhe dëgjimi i dëshmitarit të vetëm të mbetur në këtë procedurë, Millosh Vuçiniqit.

Aleanca Qytetare do të vazhdojë të monitorojë në mënyrë aktive këtë dhe gjykimet e tjera për rastet e torturës, në kuadër të projektit “Pa mosndëshkim për shkeljen dhe shkeljen e të drejtave të njeriut në Mal të Zi”, me mbështetjen e Delegacionit të Bashkimit Evropian në Mal të Zi.

Shpërndajeni në rrjetet sociale

Lajmet e fundit

Vizual-2
KUJTOJMË VJETORIN E VDEKJES SË SRĐAN ALEKSIĆ
Vizual-1
TENDI BRENGOSËS I RRITJES SË NUMRIT TË VEPRIMEVE TË PALIGJSHME NGA PUNONJËSIT E POLICISË
Vizual-za-sajt-1
KONKURS PËR PUNË: AVOKATI TË OFROJ NDIHMË JURIDIKE FALAS
1-6
WORKSHOP: PËRMIRËSIMI I NDËRGJEGJËSISË PËR TORTURËN E POLICISË - RRUGA DREJT TOLERANCËS ZERO
Vizual-za-sajt
GJENDJA E BASHKIMIT EVROPIAN PËR INTEGRIM: NJË MUNDËSI QË NUK DUHET TË HUMBËM

Kërko