Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

RAD U JAVNOM INTERESU

Iako crnogorsko zakonodavstvo poznaje ovu vrstu sankcije jer je Krivičnim zakonikom u članu 33. jedna od vrsta kazni i predviđao rad u javnom interesu on nikada nije zaživio upravo iz tog razloga jer njihova realizacija nije bila moguća bez jednog ovakvog sporazuma, ali i sudije su veoma rijetko odlucivali na ovu sankciju.

Višestruki su benefiti ovakvog sporazuma i raduje da je država to konačno prepoznala i odlučila da napravi prve korake u stimlulisanju primjene ovog instituta. Benefiti su smanjenje zatvorske populacije a samim tim i mogućnosti za bolje uslove ostalih lica koja izdržavaju kaznu u zatvoru , smanjenje troškova države za izdržavanje takvih lica dok su u zatvoru, preko koristi za društvo, kroz posao koje ova lica rade u javnom interesu i njihovu resocijalizaciju i izbjegavanje negativnog uticaja kroz komunikaciju sa licima osudjenim za teža krivična djela. Prepoznajući ovaj sporazum kao veoma važnu kariku u realizaciji instituta alternativnih sankcija a koji kao takvi postoje već nekih dvesta godina u pojedinim zemljama zapadne evrope apelujemo da se što prije usvoji legislativa u vezi alternativnih sankcija kao i da se što vise Opština uključe u ovaj projekat naročito na sjeveru Crne Gore.

Nadamo se da će se ubrzati i usvajnje legislative u ovoj oblasti, čime bi ovaj sistem bio konačno zaokruzen.

Pozivamo civilni sektor i akademsku javnost da već sada počne sa promocijom ovih instituta, kako bi što prije zaživjela u našoj parksi, jer je trenutno svega 20-tak slučajeve izricanja ove vrste kazne.

Zoran Vujičić
Koordinator programa Vladavina prava

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Smart
Projekat "Korak po Korak" za Jačanje Regionalne Saradnje i Borbu protiv Krijumčarenja Migranata na Zapadnom Balkanu
Jelena Ristovic, Gradjanska alijansa
Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki
GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje
pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“

Pretraga