Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

SAOPŠTENJE POVODOM REZULTATA ISTRAŽIVANJA GALUP-A

Konačno, državni organi moraju da počnu da rade svoj posao i hitno reaguju i pokrenu čitav niz akcija i mjera koje će između ostalog imati i za rezultat promjenu svijesti i odnosa građana prema izbjeglicama, koji zbog straha od proganjanja dolaze i u našu državu. Prihvatanje različitosti i pomaganje nevoljnicima mora sa dnevno političkog preći u istinsko činjenje i sistem vrijednosti, posebno jer je crnogorsko društvo multinacionalno. Da još nijesmo postali intekulturalno društvo govori nam i visoka etnička distanca između naroda koji žive u Crnoj Gori.

Iako postoje periodi koji su svijetle tačke u istoriji Crne Gore kada smo velikom broju izbjeglica pružili ruku spasa postoje i oni drugi kada smo te iste izbjeglice deportovali nazad pod „nož dželatu” od kog su bježali i kod nas zatražili spas. Iako je država priznala zločin i isplatila oko četiri miliona eura odštete članovima porodica žrtava, nije osudila odgovorne i nije ustanovila dan sjećanja na žrtve.

Nakon napada u Nikšiću, rezultati Galup-ovog istraživanja su još jedan pokazatelj da nam se devedesete nijesu slučajno desile. Imajući u vidu samozavaravanje da nije bilo rata u Crnoj Gori i da u ratu nijesmo učestvovali, a da ga je 90 odsto stanovništva podržavalo i do današnjih napada u Nikšiću i ovakvog odnosa prema migrantima, jasno je da se malo šta promijenilo.

Milan Radović
Koordinator programa ljudskih prava u GA

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Jelena Ristovic, Gradjanska alijansa
Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki
GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje
pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“
0-02-05-82fcb38dbc86d3b6dcd0592e124af359f12beb831bdea866115ef06b11fae27c_871df1301ba2fb2d
Kulturna posjeta pljevaljskih srednjoškolaca Ulcinju i Kulturno veče o toleranciji

Pretraga