Na kontaktoni!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

40 OJQ: QEVERIA TË DHONË FONDE AGJENCISË TË OKB-së PËR NDIHMËN E REFUGËTVE PALESTINE

Aleanca Qytetare, së bashku me OJQ-të e tjera, i bëri thirrje qeverisë që të dhurojë fonde për Agjencinë e OKB-së për Ndihmën për Refugjatët Palestinez. Jemi të tmerruar dhe jashtëzakonisht të shqetësuar nga të gjitha ngjarjet dhe viktimat e shkaktuara nga të dyja palët, por edhe nga reagimi i tepruar i armatosur i ushtrisë izraelite, e cila deri më tani ka shkaktuar rreth dy mijë e tetëqind viktima civile në Rripin e Gazës.

U bëjmë thirrje të gjitha organizatave dhe individëve që të kontribuojnë për të ndihmuar refugjatët palestinezë të cilët kanë nevojë urgjente për ushqim bazë dhe strehim nga rreziku.

Deklarata e nënshkruar nga 40 OJQ mund të gjendet më poshtë.

Më 17 tetor 2023, 40 organizata joqeveritare i kërkuan Qeverisë së Malit të Zi që të mbështesë financiarisht punën e Agjencisë së OKB-së për Ndihmë dhe Punë për Refugjatët Palestinë (UNRWA), duke pasur parasysh nevojën e madhe për ushqim bazë dhe strehim për civilët në Rripin e Gazës.

Jemi thellësisht të pikëlluar dhe të shqetësuar nga sulmi terrorist i Hamasit mbi Izraelin më 7 tetor, në të cilin u vranë 1400 civilë dhe u rrëmbyen 199, por edhe nga reagimi i tepruar i armatosur i ushtrisë izraelite, e cila ka shkaktuar rreth 2800 viktima në Gaza. Zhduk viktimat civile. Përgjigja e tepruar e ushtrisë izraelite përfaqëson vazhdimin e praktikës së shkeljes së të drejtave të njeriut të civilëve palestinezë, aparteidit, krimeve të luftës, dënimit kolektiv, persekutimit dhe shurdhimit të rezolutave të shumta të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara. Tragjikisht, ne jemi dëshmitarë të një lufte tjetër në Lindjen e Mesme, përshkallëzimi i së cilës do të shkaktojë në mënyrë të pashmangshme edhe më shumë vuajtje për civilët, si izraelitë ashtu edhe palestinezë.

Pas përshkallëzimit të konfliktit izraelito-palestinez në Rripin e Gazës, Agjencia e OKB-së për Ndihmën dhe Punën për Refugjatët Palestinë në Lindjen e Afërt (UNRWA) ka njoftuar se i duhen 104 milionë dollarë ndihmë urgjente për banorët e Rripit të Gazës për të mundësuar një përgjigje humanitare shumësektoriale gjatë 90 ditëve të ardhshme. Këto fonde janë të nevojshme për të siguruar ushqim, furnizime shëndetësore, strehim dhe mbrojtje për 250,000 persona që kërkojnë mbrojtje nga UNRWA në Rripin e Gazës, dhe 250,000 refugjatë të tjerë palestinezë në komunitet.

Foto: Qendra për Zhvillimin e Organizatave Joqeveritare

Zhvillimi aktual paralajmëron një fatkeqësi humanitare të paprecedentë, veçanërisht duke marrë parasysh jetën tashmë jashtëzakonisht të vështirë të banorëve të Rripit të Gazës, të cilët, për shkak të bllokadës izraelite, ishin në prag të ekzistencës edhe para përshkallëzimit të konfliktit (papunësia 50% , varfëria 81%). Kujtojmë se në Rripin e Gazës, i cili është nën bllokadë tokësore dhe detare që nga viti 2007, ka rreth 2.3 milionë banorë, gjysma e të cilëve fëmijë, në një territor prej rreth 365 km2. Javën e fundit, rreth 2,800 njerëz, duke përfshirë të paktën 1,000 fëmijë, u vranë si rezultat i sulmeve ajrore izraelite. Izraeli parandaloi aksesin e popullsisë në Rripin e Gazës në energji elektrike, ujë dhe karburant dhe dha një ultimatum për evakuimin e mbi një milion njerëzve nga veriu në jug të atij territori.

I bëjmë thirrje qeverisë që të dhurojë fonde nga buxheti malazez për UNRWA-n, në mënyrë që Mali i Zi të bashkohet me përpjekjet globale për të ofruar ndihmë për ata që kanë më shumë nevojë për të në konfliktin aktual në Lindjen e Mesme.

Vëmë re se e drejta ndërkombëtare humanitare garanton mbrojtjen e civilëve në rast lufte dhe besojmë se Mali i Zi, si një anëtar i OKB-së dhe një vend i bazuar në vlerat liberale, demokratike dhe humanitare, ka detyrimin të mbështesë, brenda mundësive të tij. , agjencitë e OKB-së të cilat ofrojnë mbështetje për civilët e prekur nga konfliktet ushtarake.

Në shumë situata krize në rajon, Evropë dhe më gjerë, Mali i Zi ka treguar bujarinë dhe humanizmin e tij dhe ka ofruar mbështetje për vendet dhe popujt në nevojë. Në këtë kuptim, ne besojmë se Mali i Zi duhet të avokojë vazhdimisht për paqen dhe ndërprerjen e konflikteve të armatosura dhe të ofrojë ndihmën e duhur humanitare që mund të jetë e rëndësishme për numrin e madh të njerëzve që tani janë në rrezik vdekjeprurës në Rripin e Gazës.

Lista e organizatave që mbështetën nismën:

Qendra për Zhvillimin e Organizatave Joqeveritare
Përparimi i Forumit LGBT
Qendra për Afirmimin e Popullsisë së RE – CAREP
Aleanca Qytetare
Zonë aktive
Qendra për të Drejtat e Grave
Instituti i Medias në Mal të Zi
Qendra për Gazetari Hulumtuese (CIN-CG)
Shoqata e spektrit
Aksion për të drejtat e njeriut
Queer Mali i Zi
Forumi MNE
Juventus
Agjencia për Demokraci Lokale
Qendra për Iniciativat Rome
Shoqata për Zhvillimin e Shoqërisë Civile
OJQ Punctum
OJQ Prima
Lobi i femrave malazeze
Shoqata e paraplegjikëve në Bijelo Polje dhe Mojkovac
OJQ Avlija
OJQ Brain
OJQ Eduko Plus
Shoqata për Shtëpinë e Fëmijëve dhe Rinisë
Shoqata e romëve dhe egjiptianëve të zhvendosur nga Kosova në Mal të Zi
NVU Ikre
OJQ Aksioni i Grave
NVU Hestia
NVU Staze
Qendra për Politika të Sigurisë dhe Integrime Evropiane
Një rreze shprese
SOS telefon për gratë dhe fëmijët viktima të dhunës Podgoricë
Qendra për Liritë Civile
Rozhaje telefon SOS
Shoqata e Ekologëve të Malit të Zi
OJQ E drejta për jetë
SOS telefon për gratë dhe fëmijët viktima të dhunës Ulqin
OJQ Ne mundemi
OJQ Snail House
Shoqëria e Miqësisë Malazezo-Palestineze

Shpërndajeni në rrjetet sociale

Lajmet e fundit

Vizual-2
KUJTOJMË VJETORIN E VDEKJES SË SRĐAN ALEKSIĆ
Vizual-1
TENDI BRENGOSËS I RRITJES SË NUMRIT TË VEPRIMEVE TË PALIGJSHME NGA PUNONJËSIT E POLICISË
Vizual-za-sajt-1
KONKURS PËR PUNË: AVOKATI TË OFROJ NDIHMË JURIDIKE FALAS
1-6
WORKSHOP: PËRMIRËSIMI I NDËRGJEGJËSISË PËR TORTURËN E POLICISË - RRUGA DREJT TOLERANCËS ZERO
Vizual-za-sajt
GJENDJA E BASHKIMIT EVROPIAN PËR INTEGRIM: NJË MUNDËSI QË NUK DUHET TË HUMBËM

Kërko