Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

GA NA OKRUGLOM STOLU O FINANSIRANJU, NEZAVISNOSTI I ODGOVORNOSTI ORGANIZACIJA

Konsultacije, koje su tek početak procesa kreiranja smjernica, su obuhvatile različite aspekte koji su direktno povezani sa slobodom udruživanja poput dostupnosti javnih fondova, dostupnosti fondova od domaćih, stranih I međunarodnih organizacija i pojedinaca, kao i zakonskom regulativom i praksom koje osiguravaju nezavisnost organizacija.

Predstavnici civilnog društva iz cijelog regiona su razmatrali set međunarodnih ljudskih prava i normi, standarda i mehanizama za promociju prava na slobodu udruživanja kao i moguće načine za jačanje tih alata. Učesnici su prepoznali značaj saradnje sa poslovnom zajednicom kao i dobrih veza između organizacija civilnog društva, kako u zemlji tako i preko granica, a naglašeno je i da će put civilnog društva do slobodnog pristupa resursima zahtijevati kreativne šeme i nove načine. Prije svega jer je u mnogim zemljama OEBS-a politička volja glavna prepreka u osiguravanju pristupa civilnog društva resursima.

-Očigledno je da su ograničenja civilnog društva za pristup finansijskim resursima u porastu u cijelom svijetu, i ne postoji naznaka da će se situacija poboljšati u kratkom roku, kazao je Maina Kiai, UN-ov specijalni izvještač za oblast pravo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja. Njegov treći tematski izvještaj koji će biti predstavljen Savjetu za ljudska prava u Ženevi 10 juna, a koji je preliminarno objavljen 13. maja bavi se izazovima s akojima se sreću oni pojedinci I grupe (poput osoba sa invaliditetom, mladih I djece, žena, LGBTI osoba, pripadnika manjina, raseljenih lica, starosjedilaca, osoba bez državljanstva uključujući izjeglice, azilante i radnike migrante) koji su na marginama društva I čije pravo na mirno okupljanje i udruživanje je često zanemareno. Izvještaj obrađuje i jedan broj studija slučajeva iz različitih zemalja koji pokazuju kako se direktno I indirektno krši ovo pravo. Izvještaj je dostupan pod brojem A/HRC/26/29 na sajtu freeassembly.net.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

viber_image_2024-02-28_14-54-33-035
Novinarski životni vijek u sjenci rizika
Cover
Završeno predavanje studentima o suđenju u razumnom roku
gamn
Dvije godine rata u Ukrajini
Zajedno do zaposlenja
Konkurs za poslodavce. ZAJEDNO ZA ZAPOSLENJE: OBUKE I PARTNERSTVA
gamn
Nasilje među mladima i maloljetnicima problem za koji se mora donijeti dugoročno rješenje

Pretraga