Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Uzajamno poštovanje i tolerancija moraju biti osnovni gradivni elementi našeg društva te je ovo poseban izazov za zemlje Zapadnog Balkana koju karakteriše različitost i razlike, a koje jedino uz toleranciju i medjusobno razumijevanje mogu biti bogatstvo.

Podjetićemo da je Generalna skupština UN 1996. godine pozvala države članice da obilježe Međunarodni dan tolerancije – 16. novembra. Države članice UN su 16. novembra 1995. godine usvojile Deklaraciju o principima tolerancije u kojoj je istaknuto da tolerancija nije ni povlađivanje ni ravnodušnost, već je poštovanje širokog spektra kultura, oblika izražavanja i humanosti i predstavlja priznanje univerzalnih ljudskih prava i sloboda drugih.

Brojna istraživanja koja ukazuju na zabranjivajuću etničku distancu u Crnoj Gori nam govore da multietničnost, multikonfesionalnost i različitost u svkom drugom smislu mogu biti bogatstvo samo ukoliko pokažemo kapacitete za toleranciju. Tolerancija po prirodi stvari podrazumijeva ulaganje dodatne energije zarad ostvarivanja plemenitih ciljeva i nase ukupno društvo mora pokazati da je spremno na to. Ona podrazumijeva poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, našu forma izražavanja i način da budemo ljudi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenju.

Država Crna Gora i političke elite kako opozicione tako i iz vlasti moraju pokazati veću spremnost da rade na promociji vrijednosti i principa tolerancije. Dosadašnji odnos prema ovim pitanjima i temama na najbolji način se pokazuje ingnorantskim ponasanjem prema datumima kojim se one obilježavaju i promovišu, kao što su Medjunarodni dan tolerancije, Medjunarodni dan borbe protiv fašizma, Medjunaroni dan demokratije i slično, koji uglavnom prodju bez konkretnih aktivnosti državnih institucija kojima bi se poslale snažne i iskrene poruke društvu. Ove vrijednosti se moraju temeljno i dugoročno ugradjivati u sve društvene strukture, njima se ne smije licitirati, medjutim na javnoj sceni nažalost često imamo neiskrenu promociju i zloupotrebu ovih ideja i tema u dnevnopoliticke svrhe i radi sticanja političkih poena.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga