Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

SLOBODA MEDIJA U CRNOJ GORI I DALJE NA NISKOM NIVOU

Međunarodni dan slobode medija koji se danas obilježava, dočekujemo u uslovima kada je godinu za nama umnogome odredila pandemija virusa korona. To je imalo uticaja i na rad medija, kako u državama regiona, tako i kod nas, pa smo bili svjedoci da je ova svetska zdravstvena kriza često bila izgovor za ograničavanje po pitanju izvještavanja medija. Ovo je dodatno pogoršalo već izuzetno nezavidno stanje slobode medija – bolest koju Crna Gora boluje već decenijama unazad.
Najnoviji izvještaji sa međunarodnih adresa ne govore drugačije. Prema posljednjem izvještaju Reportera bez granica, Crna Gora je napredovala za svega jedno mjesto prema indeksu slobode medija, te se sada nalazi na 104. mjestu, iza svih ostalih zemalja u regionu. Institut Otvoreno društvo iz Sofije je takođe prema svom istraživanju Crnu Goru smjestilo na 32. mjesto po indeksu sprečavanja širenja lažnih vijesti, od obuhvaćenih 35 država.

Do ovakvih poražavajućih ocjena doveli su isti su problemi koji predugo opterećuju našu medijsku scenu, a to su nekažnjivost za napade na novinare, manjak samoregulacije, uticaj vlasničkih struktura na rad medija koji sputavaju sobodu izvještavanja, kao i sve više zastupljeno širenje lažnih vijesti. Pored toga, preveliki nameti PAM-a i RDC-a takođe dodatno opterećuju rad elektronskih medija i potrebno je da Vlada uloži napore u cilju njihovog smanjenja. Ni osnivanje Vladine Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija 2013. godine do sada nije značajno doprinijelo unapređenju po pitanju slobode medija, a koja funkcioniše već devet godina.

Zato je neophodno da Vlada konačno formira tim koji će se baviti pitanjem unapređenja medijskih sloboda u Crnoj Gori, a koji će činiti predstavnici relevantnih institucija. U nacrtu budžeta Vlade ne nalazi se stavka koja se odnosi na fond za podsticanje medijskog pluralizma i potrebno je da se to promijeni. Uporedo sa tim, ne smiju se više dozvoliti kašnjenja u pogledu izrade medijske strategije, koja Vlada mora što prije usvojiti, a Skupština Crne Gore izvršiti neophodne izmjene medijskog zakonodavstva.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Smart
Projekat "Korak po Korak" za Jačanje Regionalne Saradnje i Borbu protiv Krijumčarenja Migranata na Zapadnom Balkanu
Jelena Ristovic, Gradjanska alijansa
Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki
GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje
pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“

Pretraga